8.2.2017

Artistit tekivät kirjastolevyn, jonka voi vain lainata


Kirjastolevyn idea on ainutkertainen: levy on lainattavissa ainoastaan kirjastoista ympäri Suomen. Levyä ei voi ostaa eikä sen kappaleita voi kuunnella suoratoistopalveluiden kautta.

Kirjastolevy koostuu kotimaisten artistien uusista kappaleista. Mukana ovat muun muassa Jarkko Martikainen & Luotetut miehet, Matti-Johannes Koivu, Maritta Kuula & Janne Lastumäki, Samae Koskinen ja juuri Emma-palkittu Jukka Nousiainen. Levy on musiikkiammattilaisten hatunnosto musiikkikirjastoille: niin muusikot kuin levyn tamperelaiset tuottajat Jarno Alho ja Nike Sarapohja ovat osallistuneet levyntekoon pro bono -periaatteella.

– Kirjastolevy on tehty pitkälti talkoovoimin useiden yhteistyökumppaneiden kanssa, ja siinä kiteytyvät yhteen fyysiseen levyyn niin taide, yhteisöllisyys, kirjastonkäytön ilmaisuus kuin kirjastoaineiston yllätyksellisyyskin. Kirjastot ovat paikkoja, joissa taiteilijat ja heidän yleisönsä löytävät helposti toisensa, musiikkiprojektin kirjastonhoitaja Juhani Koivisto sanoo.

Levy julkaistaan Lainan päivänä 8. helmikuuta osana Pirkanmaan kirjastojen musiikkiprojektia Kirjastosta kajahtaa: uutta otetta Pirkanmaan kirjastojen musiikkitoimintaan, ja kirjastot voivat hankkia sitä kokoelmiinsa valtakunnallisesti. Levyn kappaleet ovat ennen julkaisemattomia.

"Kirjasto on minulle edelleen samanlainen paikka kuin Spotify useimmille nuorille", Jarkko Martikainen

”Kirjaston musiikkiosasto on liittynyt musiikkihistoriaani hyvin olennaisesti. Sieltä on ensikertaa korviini tulvahtanut rock&rollin ääni, sieltä on löytynyt orastavaan tarpeeseen Rauno Niemisen Jouhikko-kirja tai suunta ja kuulokuva minkä tahansa ajan ja paikan musiikkeihin. Kirjaston kokoelmia on yhä nautinnollista selailla ja kosketella vailla päämäärää. Jos lainattu asia ei miellytä, sen voi palauttaa, mutta jos se miellyttää voi parhaimmillaan tapahtua mielessä vallankumous.” Pekko Käppi

”Kirjastot on erityisen tärkeitä, ne on yks parhaimpia asioita, mitä tiiän. Vaikka itellä ois paha olla, niissä tulee aina sellainen olo että on toivoa. Niissä on jotain sellaista kollektiivista voimaa ja puhdasta hyvyyttä. Että saa ilmaiseksi lainata maailman parhaita levyjä ja kirjoja. On ollut siistiä löytää uusia bändejä esimerkiksi vaan satunnaisesti valittujen kansien perusteella tai kavereiden suosituksesta. Tai haalia kotiin omia suosikkeja fiilisteltäväksi, jos ei vaikka oo ollut mahdollisuutta hankkia niitä itse. Viime aikoina erityisen innoissani oon ollut vinyylien lainaamisesta. Lainaan kirjastosta jotain viikoittain. Jo pelkkä kirjastoon meneminen saa inspiroitumaan. Kirjastot on best.” Saara Kolehmainen / Itä-Hollola installaatio


Julkaisija: Pirkanmaan kirjastot (PIKI)
Yhteistyössä:
Tampereen kaupunginkirjasto
Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut

Levyn vastaava tuottaja: Jarno Alho
Levyn tekstisisällön tuottaja: Nike Sarapohja
PIKI-musiikkiprojekti: Juhani Koivisto
Kannet: Tommi Musturi
Masterointi: Jarno Alho
Jakelija: BTJ Finland Oy
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti