18.4.2011

Japani on Pop! –näyttely esittelee japanilaista kulttuuria Kouvolassa

Kouvolan pääkirjaston Mediamajassa 6.4. avattu Japani on Pop! –näyttely esittelee japanilaista popkulttuuria niin alan harrastajille kuin aiheeseen ensi kertaa tutustuvalle yleisölle.

Japanilainen kulttuuri ja eritoten popkulttuuri on viimeisen vuosikymmenen aikana noussut suureen suosioon ympäri maailmaa, ja Suomessakin alan harrastuneisuus on hyvin järjestäytynyttä ja näkyvää. Tunnetuimpiin alan ilmiöihin lukeutuvat japanilainen sarjakuva sekä animaatio eli manga ja anime, mutta japanilaisen popkulttuurin ilmenemismuodot sekä vaikutteet ulottuvat paljon laajemmallekin.

Mediamajan projektityöntekijä Elina Beekmannin mukaan japanilaista kulttuuria käsittelevä näyttely oli alun alkaenkin yleisön toive.- Kirjaston aiemmin järjestämässä sarjakuvatapahtumassa jaettiin kävijöille palautelappuja, joissa sai myös kertoa toiveitaan tulevien Mediamajan tapahtumien aiheiksi. Sitä kautta esiin nousi japanilainen popkulttuuri eri ilmiöineen, ja se tuntuikin heti luontevalta sillä kyseessä on monia nuoria kiinnostava, ajankohtainen aihe. Tapahtumaa lähtivät tekemään kirjaston työntekijöistä Ilona Lamminen sekä Noora Anttonen, joka on myös tehnyt kouluunsa lopputyön tästä samasta aiheesta.

Näyttelyyn on saatu mukaan esimerkiksi kirjoja ja sarjakuva-albumeita kirjaston omista kokoelmista, mutta hyvin suuri osa näytillä olevista esineistä on alan harrastajien lainaamia. Mediamaja otti yhteyttä eri kouluihin sekä kuvaamataidon opettajiin ja sai tätä kautta myös monia harrastajien tekemiä piirroksia näyttelyyn esille.- Keräsimme kirjaston kokoelmissa olevaa aineistoa, sekä tätä nuorisokulttuuria edustavaa sarjakuvaa että myös vanhemmasta japanilaiskulttuurista ja taiteesta kertovaa kirjallisuutta. Töitään esille laittaneita harrastajia muistetaan myös palkinnoin, sillä olemme yhteistyössä Suomalaisen kirjakaupan sekä Puolenkuun pelien kanssa hankkineet lahjakortteja ja muita tuotepalkintoja, jotka sitten arvotaan näiden henkilöiden kesken, Beekmann kertoo.

Japanilaisen popkulttuurin suuren maailmanlaajuisen suosion yksi syy saattaa olla se, että se tarjoaa luettavaa ja katseltavaa kaikenikäisille, ei vain lapsille. Siinä missä länsimainen sarjakuva– sekä animaatiokulttuuri on pitkään ollut vahvasti lapsille sunnattua, japanilaisia sarjakuvia ja animesarjoja on tarjolla hyvin laaja kirjo eri ikäisille ja eri sukupuolen edustajille. Japanissa tuotanto on myös paljon hajaantuneempaa ja mukana on paljon myös pieniä tuottajia, eikä ala ole yhtä keskittynyttä suurten mediayhtiöiden käsiin kuin lännessä.

Mediamajan näyttely erilaisina oheistapahtumineen onkin saavuttanut Beekmannin mukaan suuren suosion.- Näyttelyn ensimmäisenä päivänä 6.4. meillä oli videopeli-ilta. Tällaisia iltoja on ollut Mediamajassa ennenkin ja niitä on myös mainostettu, mutta yleensä mukana on ollut vain muutamia ihmisiä. Nyt illassa oli mukana ainakin 30 henkeä, niin ylä-asteilta, lukioista kuin ammattikorkeakouluistakin, sekä poikia että tyttöjä. Näyttelyä on käyty paljon katsomassa ja se on saanut positiivista palautetta. Tieto tapahtumasta on myös levinnyt hyvin muun muassa esineiden näytteilleasettajien kautta, jotka ovat vieneet näyttelyn julisteita ja mainoksia mukanaan eri puolille kaupunkia.

Beekmannin mukaan Japani on Pop!- näyttelyn tarkoituksena on avata aihetta myös siihen ensi kertaa tutustuville, varsinkin kun Kouvolassa ei ole olemassa vielä mitään organisoitua Japani-harrastustoimintaa.- Täältä kyllä löytyy alan harrastajia, ja toiveenamme onkin että he voisivat ehkä näyttelyn kautta tavata muita samanhenkisiä ihmisiä ja pystyisivät järjestämään jotain organisoitua toimintaa myös täällä Kouvolassa.

Beekmann on toiveikas sen suhteen, että Japani-aihe näyttelynä saisi Mediamajassa vielä jatkoa.- Tämä on selvästi aihe joka on monen nuorten sydäntä lähellä. Yritämme mielellämme järjestää jotain vastaavia tapahtumia tulevaisuudessakin, jos yleisö niin toivoo.

Japani on Pop! –näyttely Kouvolan pääkirjaston Mediamajassa 20.4. asti. Vapaa pääsy.

Artikkelin kirjoitti Markus Muhin

1 kommentti:

  1. Kouvolan Anime -ja Mangayhdistys kokoontuu keskiviikkona 20.4.2011 klo 16 Cafe Galeriessa, Koulukatu 4 B.

    Lisäinfoa facebookista:
    http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/home.php?sk=group_207568845937096

    VastaaPoista