23.12.2009

Ennakkoluuloja haastamassa!

Mediamaja järjesti ensimmäisen elävän kirjaston Kouvolan pääkirjastossa torstaina 17.12. Elävä kirjasto -menetelmä on saanut hyvän jalansijan Kouvolaan tänä vuonna; tapahtumia oli järjestetty jo kolme kertaa ennen Mediamajan tempausta: Viranomaiset Manskilla -tapahtumassa elokuussa, Be Young -nuorisomessuilla lokakuussa Kouvola-talolla ja Kuusankoskella sairaanhoito-oppilaitoksessa joulukuussa.
Elävän kirjaston ideana on tutustuttaa ihmisiä sellaisiin ryhmiin, jotka kokevat elämässään ennakkoluuloja, syrjintää tai rasismia. Tämä menetelmä pyrkii avartamaan ihmisten mieliä ja ajattelemaan asioita moniulotteisesti. Se toimii ihan kuin tavallinen kirjasto: lukijat voivat lainata elävän kirjan eli ihmisen 20 minuutiksi keskustelua varten. Heillä on mahdollisuus kysellä tältä kirjalta otsikon mukaisia asioita. Ehkä näiden keskusteluiden aikana lukija pääsee eroon joistakin ennakkoluuloista ja ymmärrys lisääntyy. Ainakin hän saa mahdollisuuden kohdata sellaisen ihmisen, jonka kanssa ei välttämättä muuten keskustelisi. Toisen ihmisen kohtaaminen, ja vieläpä tuntemattoman, vaatii paljon rohkeutta lukijalta. Myös kirjalta vaaditaan rohkeutta kertoa omista näkemyksistään ja elämäntavastaan. Elävä kirjasto voi parhaimmillaan olla erittäin antoisaa molemmille osapuolille – sekä lukijoille että eläville kirjoille.


Pääkirjaston tapahtumassa kirjavalikoima oli melko kattava. Lainattavana oli seitsemän elävää kirjaa seuraavilla otsikoilla: Homo, Lihassairaudesta kuntoutuva, Näkövammainen, Näyttelijä, Nörtti, Saattohoitaja ja Yksinhuoltaja. Potentiaalisilla lukijoilla oli mahdollisuus tutustua kirjojen kuvauksiin kirjakansion avulla. Esimerkiksi Yksinhuoltajaa kuvailtiin seuraavin sanoin:
- työtön, tukien haalija
- ylirasittunut
- köyhä
- ei pysty huolehtimaan itsestään eikä lapsistaan
- juoksee baareissa miehiä iskemässä
- petetty, jätetty, ylipainoinen luuseri
- katkeroinut


Lukijan tehtävänä oli selvittää pitävätkö nuo yllämainitut ennakkoluulot paikkansa vai eivät.

Elävä kirjasto oli auki kaksi tuntia (17-19). Tänä aikana kirjoja lainattiin kohtuullisen hyvin ja kirjatkin näyttivät viihtyvän hyvin ollessaan lainassa ja hyllyssä. Oivalluksia varmasti tuli kaikille lukijoille ja kirjoille sekä kirjastonhoitajille. Tämä menetelmä on ainakin yksi tapa tehdä maailmasta hieman parempi paikka lisäämällä ihmisten välisiä kohtaamisia ja ymmärrystä erilaisuudesta ja samanarvoisuudesta. Järjestäjän näkökulmasta katsottuna Elävä kirjasto on mielenkiintoinen ja mukava lisä kirjaston tapahtumiin.Toivottavasti ensi vuonna järjestetään paljon eläviä kirjastoja ja Mediamaja saa olla mukana niissä. Suuret kiitokset kirjoille, lukijoille ja tietysti kirjastonhoitajille, Tuijalle ja Sannalle.

Terv. Heli ja Elina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti